geishan muistelmat

Geishan muistelmat

 

Geishan muistelmat tai englanniksi Memoirs of Geisha on Arthur Goldenin samannimisen kirjan pohjalta tehty Oscar-palkinnon voittanut elokuva vuodelta 2005. Suomen ensi-iltansa se sai keväällä 2006. Elokuvan on ohjannut Rob Marshall ja musiikin on säveltänyt kuuluisa John Williams.

Geishan muistelmat kertoo nuoresta tytöstä, Chiyo Sakamotosta, jonka perhe myy hänet orjuuteen Nitta-suvun geishataloon. Siellä hänen uusi perheensä lähettää Chiyon geishaopintoihin. Elokuva kertoo suurimmalta osin vanhemmasta Chiyosta ja hänen vaikeuksistaan geishana. Chiyo on japanilaistyttö, jolla on japanilaisille erikoislaatuiset siniset silmät. Geishatalossa eli okiyassa Chiyo tapaa toisen nuoren tytön nimeltä ”Kurpitsa”. Chiyo ja Kurpitsa lähetetään geishakouluun, mutta Chiyo häpäisee okiyan yrittäessään karata. Hänet pakotetaan tekemään töitä, jotta hän voisi maksaa velkansa, joka koostuu hänen ostohinnastaan sekä Mameha -nimiselle tunnetulle geishalle kuuluvan silkkikimonon korvaamisesta. Chiyo tärveli kimonen, sillä okiyan toinen geisha, kaunis ja julma Hatsumomo kiristi hänet siihen.

memoirs of geisha chiyo

Chiyon itkiessä eräänä päivänä kadulla, hänen luokseen tulee Puheenjohtaja ja tämän geishaseuralaiset. Chiyo ei uskalla katsoa Puheenjohtajaa silmiin, mutta tämä sanoo: ”Älä pelkää katsoa minua.” Sitten mies ostaa sorbettia Chiyolle ja antaa tälle nenäliinan, jossa on hieman rahaa. Chiyo päättää ryhtyä geishaksi, jotta hänestä voisi tulla joskus vielä osa Puheenjohtajan elämää. Rahat Chiyo kuluttaa ruoan sijasta rukoukseen, jotta näkisi vielä Puheenjohtajan. Vuosia myöhemmin Mameha ottaa nuoreksi naiseksi kasvaneen Chiyon siipiensä alle ja hänestä tulee ensin maiko ja sitten Sayuri, Kioton Gion -alueen kuuluisin Geisha.

Geishana Sayuri tapaa Puheenjohtajan jälleen ja kaipaa kovasti tämän huomiota. Sen sijaan Sayurin on keskityttävä Puheenjohtajan ystävään ja liikekumppaniin, Nobuun, joka rakastuu häneen. Sayurin suosio kasvaa ja Hatsumomo levittää hänestä valheita tuhotakseen hänen maineensa. Sillä välin Mameha aloittaa tarjouskisan Sayurin mizugesta tehdäkseen Sayurista oikean geishan. Sayurista tehdään Kevättanssien päätanssija, ja hän hoitaa osansa upeasti ja kiinnittää useiden mahdollisten tarjoajien huomion. Heihin kuuluu muun muassa Mamehan danna Paroni, joka kutsuu Sayurin taloonsa juhliin ja riisuu hänet väkisin.

memoirs of geisha 1

Juhlien jälkeen Mameha kuulee tapahtuneesta ja uskoo Paronin ”turmelleen” Sayurin. Hänen mukaan Sayurin mizugelle ei löydy enää ehkä tarjoajia, jos hänet todetaan ”arvottomaksi”. Sinä yönä korkeimman tarjouksen tekee iäkäs tohtori Tohtori Raou, joka maksaa Sayurin mizugesta 15 000 jeniä. Okiyan ”Äiti” päättää ”adoptoida” Sayurin okiyan perijäksi, joksi myös Kurpitsa ja Hatsumomo ovat halunneet. Myöhemmin Mameha kertoo Sayurille, että tarjouskilvan viimeisillä metreillä olikin Tohtori Ravun lisäksi Paroni, mutta Mameha päätti kilvan kuitenkin tri Ravun hyväksi. Kotiin palattuaan Sayuri löytää huoneestaan Hatsumomon, joka on löytänyt Puhemiehen nenäliinan ja yrittää polttaa sen. Sayuri ja Hatsumomo alkavat tapella ja aiheuttavat vahingossa tulipalon. Hatsumomo yrittää polttaa loputkin talosta, lähtien sitten okiyasta menettäen maineensa lopullisesti.

memoirs of geisha chairman and sayuri

Sayurin vauraan elämän keskeyttää toinen maailmansota. Puheenjohtaja varmistaa Sayurin ja Mamehan turvallisuuden, ja heidän on tehtävä raskasta työtä elantonsa eteen. Sayuri ja Mameha joutuvat erilleen, ja Sayuri päätyy kukkuloille kimonojen tekijäksi. Sodan jälkeen Sayuri pääsee jälleen Mamehan luokse, ja ryhtyvät jälleen geishoiksi tehdäkseen vaikutuksen amerikkalaiseen everstiin, josta on tulossa Nobun ja Puheenjohtajan liikekumppani. Sayuri kohtaa jälleen Kurpitsan, josta on tullut keimaileva geishatyttö, vaikkakin enemmänkin kurtisaani kuin oikea geisha. He lähtevät matkalle Nobun, Puheenjohtajan ja amerikkalaisten kanssa Amami-saarille. Seurustellessaan onseniksi kutsutussa kuumassa lähteessä Sayuri osallistuu ”Totuus ja valheet” -nimiseen peliin ja alkaa kertoa, miten hän nuorena tyttönä tapasi komean miehen, jola oli ystävällinen ja osti hänelle annoksen makeaa jäätä. Ennen kuin hän ehtii jatkaa, vaivaantunut Puheenjohtaja vaihtaa aiheitta. Eversti yrittää maksaa Sayurille ”palveluksista”, mutta tämä kieltäytyy. Nobu näkee heidät yhdessä ja tulee tuohtuneena Sayurin puheille. Nobu paljastaa viimein tunteensa Sayurille ja haluaa ryhtyä tämän dannaksi. Sayuri järkyttyy ja kehittelee suunnitelman nöyryyttääkseen itseään everstin kanssa Nobun silmien edessä. Sayuri pyytää Kurpitsaa tuomaan Nobun hylätylle teatterille tiettyyn aikaan, jotta Nobu ”törmäisi” siellä Sayuriin ja everstiin kesken suudelman. Kurpitsa tuokin katkerana paikalle Puheenjohtajan Nobun sijasta, todeten Sayurille ”Nyt tiedät miltä se tuntuu.” Sayuri uskoo menettäneensä Puheenjohtajan ainiaaksi.

Muutamaa päivää myöhemmin Sayuri heittää Puheenjohtajan nenäliinan jyrkänteeltä mereen. Sitten hän saa kutsun palata takaisin teehuoneelle, jossa hänelle ilmoitetaan, että hänelle on ilmestynyt dannaehdokas. Sayuri uskoo sen olevan Nobu ja menee odottamaan tätä. Nobun sijasta paikalle ilmestyykin Puheenjohtaja. Puheenjohtaja kertoo tietävänsä Sayurin todellisen henkilöllisyyden ja sanoo: ”Älä pelkää katsoa minua, Chiyo.” Hän kertoo Sayurille pyytäneensä Mamehaa ryhtymäään Sayurin opettajaksi, jotta tämä voisi toteuttaa unelmansa ja tulla geishaksi. Viimein Sayuri paljastaa Puheenjohtajalle rakastaneensä tätä yli viisitoista vuotta. Elokuva päättyy heidän suudelmaansa.

memoirs of geisha 5

Elokuva sai hyvin monenlaista palautetta osaakseen. Länsimaiset kriittikot antoivat ylistäviä että kritisoivaa palautetta. Japanissa ja Kiinassa vastaanotto oli ajoitta hyvin negatiivista, johtuen monista tekijöistä: näyttelijävalinnoista, oikeellisuudesta ja suhteesta historiaan. Kiinassa hallitus kielsi elokuvan, koska japanilaiseen tarinaan oli valittu kiinalaisia näyttelijöitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *