Breaking Bad, kenties paras sarja koskaan?

Tämänpäiväisessä nojesguiden.fi artikkelissa tutustutaan allekirjoittaneen mielestä parhaaseen sarjaan koskaan, kyseessä on yhdysvaltalaisen AMC-verkossa pyörivä loistosarja nimeltä Breaking Bad. Otetaan ensin yleiskatsaus sarjan luomiseen liittyen. Sarjaa tehtiin vuosien 2008 ja 2013 välisenä aikana, sitä näytettiin yhteensä 62 jaksoa. Ensiesitys yhdysvalloissa AMC-kanavalla oli tammikuussa 2008 ja viimeinen jakso pyörähti käyntiin 29. päivä syyskuussa 2013. Kotimaassamme Breaking Badia alettiin näyttämään Nelosella vuodesta 2009 lähtien. Sarjan ensisijaisena käsikirjoittaja ja luojana on amerikkalainen huippunimi Vince Gilligan, joka tunnetaan myös Salaisten Kansioiden käsikirjoittajana 1993 – 2002 väliseltä ajalta. Hän halusi luoda täysin uudenlaisen sarjan mustalla huumorilla ja rikoksilla säväytettynä, ja mielestäni hän onnistui siinä paremmin kuin hyvin. Vince on rakentanut tarinan erilailla kuin missään muussa aiemmin nähdyssä sarjassa. Hän teki päähahmon Walter Whiten hyviksestä pahikseksi, oikeilla termeillä sanottuna protagonistista antagonistiksi. Konsepti sai alkunsa Gilliganin keskustellessaan työkaverinsa Thomas Shcnauzin kanssa, he olivat molemmat työttömiä ja Vince heitti vitsikkäästi ilmoille idean rakentaa metamfetamiinilabran asuntoautoon jolla saisi tehtyä isot rahat.

Gilligan käsikirjoitti Breaking Badiin yhteensä 13 jaksoa vuosien 2008 – 2013 välisenä aikana. Muita käsikirjoittajia Vincen lisäksi oli yhdeksän kappaletta. Peter Gould kirjoitti 11 jaksoa vuosin 2008 – 2013 välillä, George Mastras kirjoitti 10 jaksoa 2008 – 2013 välillä ja Sam Catlin 10 jaksoa vuosien 2009 – 2013 välillä. Muut kuusi käsikirjoittajaa ovat nimeltään Moira Walley-Beckett (9 jaksoa), Thomas Schnauz (7 jaksoa), Gennifer Hutchison (5 jaksoa), John Shiban (4 jaksoa), J. Roberts (2 jaksoa) ja Patty Lin (1 jakso). Ohjaajina on toiminut 11 eri henkilöä, mainitsemisen arvoisena Michelle MacLaren joka ohjasi 11 jaksoa vuosien 2009 – 2013 välisellä ajalla, Adam Bernstein joka ohjasi 8 jaksoa vuosin 2008 – 2012 välisenä aikana ja sarjan luoja Vince Gilligan joka ohjasi 5 jaksoa 2008 – 2013 välisellä ajalla. Breaking Bad on saanut useita palkintoja eri kategorioista, kuten 2 Kultaista maapalloa, 8 Satellite-palkintoa, 16 Emmyä, 2 Peabody-palkintoa sekä yhden People’s Choice palkinnon. Kuten palkintojen määrästä saattaa arvella, kyseessä on yksi eittämättä parhaista sarjoista kautta aikojen.

Sarja kertoo tarinaa Walter White (Bryan Cranston) nimisestä perheenisästä joka on kemian opettaja. Hänen perheeseen kuuluu vaimo nimeltä Skyler White (Anna Gunn), teini-ikäinen poika Walter Junior White (RJ Mitte) ja uusi tulokas Holly White (Eleanor Anne Wenrich). Walter saa diagnoosin parantumattomasta keuhkosyövästä jonka jälkeen hän alkaa miettiä keinoja millä tehdä perheellensä rahaa. Perheellä on muutenkin iso asuntolaina ja tiukkaa taloudellisesti, eikä Walter halua jättää heitä pulaan menehdyttyään syöpään. Hän alkaa valmistaa metamfetamiinia entisen oppilaansa Jesse Pinkmanin (Aaron Paul) kanssa. Tarinassa on mukana myös Walterin palkkaama asianajaja Saul Goodman (Bob Odenkirk) sekä Skylerin sisko Marie (Betsy Brandt) ja hänen aviomiehensä Hank (Dean Norris). Hank on DEA:n eli huumeviraston agentti ja hän seuraa tietämättään koko sarjan ajan lankomiehensä rikollisia puuhailuja. Myöhemmässä vaiheessa sarjaa tutustutaan myös isoon huumeparoniin nimeltä Gus Fring (Giancarlo Esposito), joka pyörittää bisneksiään Los Pollos Hermanos nimisen ruokaketjun avulla, varsinkin logistisissa tarkoituksissa.

Tarina vie katsojan mukanaan ja voin luvata kun katsot pari ensimmäistä jaksoa, et voi lopettaa sitä kesken. En lähde kertomaan juonesta ja juonenkäänteistä sen enempää, jotta ihmiset jotka eivät ole vielä sarjaa nähneet, koe saaneensa liikaa spoilereita. Jos et ole tutustunut vielä sarjaan, suosittelen lämpimästi tutustumaan. Saat elämällesi 62 jaksoa täyttä hunajaa ja jaksojen pituuden ollessa 43 – 58 minuutin välillä, ei tarvitse miettiä hetkeen mitä tekisi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *