Ihana Amelie

Amelie

Elokuva arvostelussa Amelie- elokuva joka sai ensi-iltansa 2001. Elokuvan ohjasi Jean-Pierre Jeunet joka on tunnettu värikylläisistä teoksistaan.

Ihana tarina nuoresta ja omalaatuisesta Pariisittaresta joka työskentelee des Deux Moulins-kahvilassa tarjoilijana, etsii paikkaansa ja rakkautta kovassa maailmassa. Elokuvan koko visuaalinen puoli on valloittava, tarjolla on paljon ihania yksityiskohtia ja elokuvaan hyvin sopivaa Yann Tiersenin suloista musiikkia. Värimaailma on rikasta ja esteettisesti suorastaan hengästyttävän upeaa.

Elokuva seuraa Amelien  kasvutarinaa lapsuudesta nuoreksi naiseksi. Hiljainen ja ujo Amelie sulattaa katsojan sydämen vilpittömyydellään ja ystävällisyydellään. Nuoresta yksinäisestä pikkutytöstä kasvaa nuori nainen joka haluaa kaikille ympärillä olevilleen hyvää. Amelie päättää ruveta järjestelemään lähiympäristönsä ihmissuhteita ja kohteeksi joutuvat niin työkaveri, naapuruston yksinäinen vanhus kuin elämäänsä kyllästynyt keski ikäinen mies.

Amélie alkaa levittää iloa ympärilleen tekemällä pieniä asioita. Hän opastaa sokean miehen metroasemalle, kuvaillen samalla tarkasti ympärillä näkyviä tapahtumia. Hän suostuttelee isänsä seuraamaan unelmaansa matkustella maailmalla varastamalla isän puutarhasta puutarhatontun. Hän antaa tontun lentoemäntä Philomènelle, joka lähettää isälle kuvia siitä eri puolilta maailmaa. Amélie saattaa työtoverinsa Georgetten ja Ginan ex-rakastajan Josephin yhteen. Hän lähettää naapurilleen Madeleine Wallacelle vanhoista kirjeistä askarrellun kirjeen vakuuttaen Madeleinen siitä, että tämän mies rakasti tätä ennen kuolemaansa.

Amélien naapurostossa asuu vihanneskauppias Collignon, joka päivästä toiseen on ilkeä työntekijälleen Lucienielle haukkumalla tätä kaikkien kuullen vähä-älyiseksi. Amélie suuttuu Collignonille ja kostaa murtautumalla tämän asuntoon ja tekemällä siellä kepposia. Lucien saa lisää itseluottamusta Collignonin epäillessä omaa järkeään.

Muiden kohtaloita järjestellessään, Amelie tapaa nuoren miehen Ninon joka on oman tiensä kulkija, kuten Amelie. Aivan elokuvan viimemetreillä Amelie rohkaistuu kohtaamaan Ninon ja loppu onkin historiaa…

Elokuvaa on vaikeaa kategorisoida mihinkään tiettyyn elokuva kategoriaan, koska se pitää sisällään niin paljon erilaisia teemoja. Ameliessa on ripaus draamaa, hyppysellinen romanttista komediaa ja jopa ainesta tulevaisuudessa kuulua klassikoiden joukkoon.

Elokuvaa voi suositella kaikille ranskalaisen elokuvan ystäville jotka haluavat katsoa elokuvan joka saa hyvälle mielelle pitkäksi aikaa.

Pääosassa on hurmaava Audrey Tautou, joka tekee ikimuistettavan roolisuorituksen kauniina Ameliena.

poster

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *