populäärimusiikkia vittulanjänkältä

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä

 

Populäärimusiikkia Vittulajänkältä (ruotsiksi Populärmusik från Vittula) on ruotsalais-suomalainen elokuva, joka perustuu Mikael Niemen saman nimiseen kirjaan. Elokuva kertoo Ruotsin Pajalasta kotoisin olevan Matti -nimisestä pojasta, joka asuu Ruotsin pohjoisosassa sijaitsevassa Norrbottenin pienessä kunnassa, Tornionjokilaaksossa. 1960-1970 lujuken Ruotsi on jo vaurastunut yhteiskunta, jossa pieneen Vittulan kyläänkin on saatu aivan ensimmäistä kertaa asvaltti. Matin maailma saapuu murrokseen tuon kotikadun öljysorapäällysteen myötä. Matti ystävystyy lestadiolaisperheen Niila -pojan kanssa ja pojista tulee erottamattomat. Elokuva kuvaakin oikeastaan poikien kasvutarinaa pikkupojista aikuisiksi miehiksi.

Musiikki saapuu Matin elämään kun Niila saa Amerikan serkuiltaan lahjaksi Beatlesin singlen ”Rock änän Roll Music”. Pojat kuuntelevat salaa levyä Matin isosiskon levysoittimella ja levyn kuultuaan pojat ymmärtävät, että jotain heistä on peruuttamattomasti muuttunut ja paluuta ei entiseen ole. Koulun uusi musiikinopettaja Greger onnistuu jalostamaan Matin ja Niilan piilevät kyvyt bändiksi. Musiikki kuljettaa tarinaa poikien kypsyessä miehiksi. Matti painiskelee naisongelmien kanssa ja Niilalla on kotipuolessa ongelmia väkivaltaisen isän kanssa. Bändin avulla pojat selviävät läpi myrskyävän lapsuuden ja nuoruuden.

1960-1970 -luvun tornionjokilaakson Pajalassa suomalainen ja kulttuuri yhdistyvät niin häissä kuin saunan lauteilla. Elokuva on erinomainen katsaus tornionjokilaaksolaiseen kulttuuriin, jossa ei olla oikein ruotsalaisia, mutta ei suomalaisiakaan. Kahta kansaa yhdistää meänkieleksikin kutsuttu vähemmistökieli, joka elää edelleen tornionjokilaaksossa.

Tarinaltaan Populäärimusiikkia Vittulajänkältä ei ole kovin kummoinen, vaan se on enemmän ajankuvamainen elokuva, jossa sattuu nyt olemaan kaksi musiikkia rakastavaa poikaa. Pojille sattuu ja tapahtuu vaikka ja mitä. Populäärimusiikkia Vittulajänkältä -elokuvassa omituisimmatkaan henkilöhahmot ja mielikuvitusmatkat eivät tunnu päälleliimatuilta. Samannimisen romaanin siirtäminen valkokankaalle on onnistunut erittäin hyvin, eikä elokuvan kuvallisessa ja tarinallisessa kerronnassa tule ylilyöntejä. Ohjaaja Reza Bagher on kertonut haastattelussa poteneensa rimakauhua alkaessaan ohjata erittäin suosittuun kirjaan perustuvaa elokuvaa, jolla on lähes kansallisomaisuuden asema teoksena. Bagher on kuitenkin onnistunut hyvin, sillä elokuvaa katsoessa tuntuu siltä, että ohjaaja on todella ymmärtänyt romaania ja sen teemoja. Lestadiolaisuus, identiteetin puute Suomen ja Ruotsin välimaastossa ja rock’n’roll symbolina uusille tuulille ja kaipuu maailmalle on maalattu taidokkaasti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *