the cove meren salaisuus

The Cove – meren salaisuus

Jos et halua menettää yöuniasi, on parempi jättää The Cove -dokumentti katsomatta. Tämä dokumentti vaatii paljon tarkkaavaisuutta ja omia aivja. Se kuuluu sarjaan subjetiiviset dokumentit ja sen sisältö voidaan tai jopa kannattaa kyseenalaistaa. Mikä on siis tämä dokumentti?

The Cove – meren salaisuus kertoo japanilaisesta delfiiniteollisuudesta ja se on julkaisunsa jälkeen nostanut kohun lisäksi myös uhkauksia oikeusjutuista. Elokuvassa esiintyy Richard O’Barry joka teki pienen omaisuuden nuoruudessaan avustaessaan tunnetun Flipper -televisiosarjan ja siitä syntyneen franchisen luomisessa. Hän on myös omiensa sanojensa mukaan kaiken pahan alku ja juuri, sillä hän oli vastuussa delfiinien pyydystämisestä ja kouluttamisesta, jotka saisivat esittää lapsille ja aikuisille ihastuksen huokaisuja aiheuttavaa Flipperiä. Kymmenen vuoden ura päättyi, kun yksi näistä O’Barryn delfiineistä teki miehen omien sanojen mukaan itsemurhan yksinkertaisesti lopettamalla hengittämisen, koska delfiinin täytyy tietoisesti ottaa jokainen hengenveto. Tämän delfiinin kuolema avasi O’Barryn silmät ja siitä lähtien hän on 35 vuotta tehnyt työtä delfiinien eteen. Hän yhdessä ystäviensä ja apulaistensa kanssa matkaa delfiinejä pursuavaan Japaniin, Taijiin. Taiji ei ole mikään maailman paras paikka delfiineille, sillä paikassa teurastetaan kymmeniä tuhansia delfiinejä joka vuosi – ja koko Japanissa yli 23 000 delfiiniä per vuosi. Kun delfiinejä ei saa laitettua eläintarhoihin, kalastajat teurastavat delfiinit ja myyvät delfiininlihaa, joka sisältää vaarallisen paljon elohopeaa. O’Barry ryhtyy yhdessä dokumentin ohjaajajn Louie Psihoyoksen ja muutaman avustajan kanssa taisteluun delfiinien teurastajia vastaan, jotka eivät pidä tungettelevista amerikkalaisista. Seurue onnistuu kuitenkin kuvaamaan järkyttävää materiaalia, joka paljastaa japanilaisten järkyttävän toimet Taijin kaupungissa.

the cove

Psihoyos on rakentanut dokumentin jännärimäisesti. Elokuvassa esitetään ensin faktat delfiineistä, sitten toimintasuunnitelma ja lopulta päädytään erittäin salaisen tehätävn kimppuun. Kuvasryhmä hiippailee yön pimeydessä kommandoina infrapunakameroiden kanssa. The Cove puhuttelee katsojaansa juuri oikealla tavalla. Tätä dokumenttia ei kuitenkaan voi suositella herkille, sillä delfiinien pakokauhussa kirkuminen on sydäntä raastavaa, puhumattakaan verisestä poukamasta, jonne monen flipperin elämä päättyy. Elokuvan tehtävänä oli tuoda julkiseen tarkasteluun rikollinen toiminta delfiinibisneksen ympärillä ja ennen kaikkea lopettaa tämä pyöriäisten järjetön massamurhaaminen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *